gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

crvena_liceЛагите зборуваат се.Најновите истражувања покажуваат дека секој од нас знае да излаже од 2-3 пати во текот на денот.Најчесто лажеме за да избегнеме конфликти и непријатни ситуации. Исто така ја заобиколуваме вистината и поради лични користи,меѓутоа и за да заштитиме некого.

На пример,пријателката Ви го покажува новиот фустан и сака да го слушне Вашето мислење.Иако фустанот воопшто не Ви се допаѓа,сигурно ќе и кажете дека е убав и дека супер и стои.Ваквите лаги се корисни затоа што позади нив се крие желбата да не ги повредуваме другите.

Машки и женски лаги

Моментите кога мажите најмногу лажат скоро секогаш е пред остварување на една љубовна врска,меѓутоа тогаш е прифатливо и се сфаќа како облик на додворување. Омилен момент за лажење е раскинувањето. Тогаш мажите можат да ги изговорат и најапсурдните работи само да не ја кажат вистината. Мажите исто така често лажат за количината на алкохол која ја испиле за време на последното излегување со пријателите.Сепак,жените подобро лажат од мажите затоа што имаат повеќе изрази на лицето.Тие најчесто лажат за тоа колку потрошиле додека пазарувале или на последниот шопинг.

Како да препознате лага?

Со внимателно следење на соговорникот можете да забележите дали ја зборува вистината или не.Обрнете внимание на следново: црвенило на лицето, зголемено потење, авторитативен тон, немирен поглед, чешкање на носот. Ова се проверени знаци дека личноста не ја зборува вистината.

Лагите можат да бидат корисни во некои ситуации.Меѓутоа треба да се биде внимателен затоа што со  крупните лаги можеме да ги повредиме личностите кои што ги сакаме.

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box