gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

1. "Имам предлог! Звучи смешно, но кога се обидувате да убедите важна личност, не велете дека имате добра идеја!" Идејата е нејасна и лесно може да одлета надвор од глава, а предлогот е конкретен доказ дека сте ги разгледале сите идеи", пишува Даниел О'Конор во својата книга "Кажете го ова, а не тоа". Изложете 4 опции, но онаа за које се залагате да биде трета. Фрлената мамка наречена "трета среќа" ќе го принуди газдата да каже 'да'.

2. "Како и вие и јас ..." "да му покажете на соговорникот колку сте слични е една од најмоќните техники", вели Тони Рејман во книгата "Фактор Да". Сите ние тежнееме да се опкружиме со луѓе со кои ги делиме исти склоности. Кога ќе се покаже дека Вие и друга личност имате нешто заедничко, од омилен спорт до број на деца, автоматски ќе и се допаднете, бидејќи, убаво ќе се сложувате!

3. "Веројатно сте во право, но .." Сакате да го промените мислењето на соговорникот? Согласете се со неговото, пред да го дадете вашето мислење. Знаејќи дека тој е во право и дека неговиот став се почитува ја намалува желбата за дискусија и двојно се зголемува шансата да ја прифати вашата точка на гледање. Вие покажавте дека сте паметни и толерантни – особини поради кои другите често ќе бидат на ваша страна!

4. "Јас нема да бидам во можност да ..." Поканети сте на настан на кој што не сакате да присуствувате? Зборовите: "Јас не можам" значи пречка која може да се отстрани, па тој или таа учтиво ќе ви понудат да ви помогнат, додека зборот "нема да можам" овој збор јасно укажува дека одлуката е во ваши раце и е цврста како карпа.

5. "Се би било поинаку ако Вие би ..." Имате намера да побарате помош или услуга? Започнете така што на засегнатата личност јасно ќе и ставите на знаење која среќа за вас би било, ако они Ви излезат во сусрет, советува Мерил Рунион во својата книга "Совршен фрази". Зборот "различно" укажува на разликата помеѓу пред и потоа, и добродетелите да сфатат колку нивниот придонес ќе Ви значи!

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box