gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Обично слушаме како деловните жени живеат во машкиот свет.

Но новата студија покажа дека жените во деловнике кругови може да им парираат на мажите во највисоките позиции, па дури и имаат способност да ги надминат.

Истражувањето беше спроведено меѓу 600 директори од двата пола и покажа дека жените се повеќе правични во донесување на одлуки, што во крајна линија придонесува за успешно работење на компанијата во кои тие се вработени.

Додека мажите на раководни позиции имаат тенденција во донесување на значајни избори да се раководат според правилата и прописите, жените се значително помалку се ограничуваат на овие работи. Тие претпочитаат да се потпрат на соработка и консензус.

"Да имате жени на високи позиции веќе не е прашање на правото, туку, исто така, е и многу паметна работа.", Вели Крис Барт, ко-автор на студијата и професор по стратешки маркетинг при Универзитетот McMaster во Канада.

Друг ко-автор, Григориј Меквин, додава дека жените имаат тенденција да видат поголем број на можни решенија, што е особено важно кога ќе треба да се земе во предвид мислењето на неколку страни.

Дали некој друг верува во стереотипите за машка доминација во светот на бизнисот?

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box