gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Иако математиката веројатно е најлошата работа кога љубивта е во прашање, истражувањето во кое учествувале 2.000 лица во врска за тоа зошто врските траат колку што траат, дошло до равенка која ни дава формула за љубов.

Научниците дошле до следната формула:
L = 8 + .5Y - .2P + .9Hm + .3Mf + J - .3G - .5(Sm - Sf)2 + I + 1.5C

Еве го и значењето:
L – предвидена должина на годините во врска
Y – број на години кои лицата се познавале пред врската да стане сериозна
P – број на партнери кои лицата ги имале, собран
Hm – важноста која машкиот партнер ја дава на искреноста во врската
Mf – важноста која женскиот партнер ги дава на парите во врската
J – важноста која двата партнера ја даваат на хуморот
G – важноста која двата партнера ја даваат на изгледот
Sm i Sf – важноста која мажот и жената ја даваат на сексот
I – важноста партнерот да има добри родители
C – важноста на имање деца во врската

Секоја од овие варијабли се рангира од 1 до 5 - од не е важно до многу е важно.
Доколку лицата се потполно умерени во се и даваат просечна оценка 3, тогаш врската ќе трае 22,1 година.

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box