gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Недостатокот на физички активности води до депресија, меѓутоа и до други психички недостатоци, тврдат научниците.

Истражувањето спроведено на Универзитетот во Бристол откри дека физичката активност го намалува ризикот од развој на Алцхајмерова болест за околу една третина.

Во просек само 35% од мажите и 24% од жените го постигнуваат препорачаното ниво на физичка активност.

Вежбањето е важно за зголемување на самодовербата, расположението, справување со стрес, па дури и го подобрува спиењето, а сите овие нешта влијаат на менталното здравје на луѓето.

Освен што физичката неактивност влијае негативно на возрасните се одразува негативно и на децата.

Околу 30% од момчињата и 40% од девојчињата не го достигнуваат препорачаното дневно ниво на физичка активност кое може да се одрази подоцна на ментално здравје.

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box