gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Бакнувањето има своја наука. Научната дисциплина која ги проучува начините на бакнување и ефектите што ги има на вас се вика филематологија.

Две третини од луѓето кои се бакнуваат ја навалуваат главата надесно.

Неверојатно, но вистинито, оваа навика ја стекнуваме уште пред раѓањето, затоа што и бебето во стомакот на мајката секогаш ја навалува главата во десно.

Бакнувањето има свој празник. Светскиот ден на бакнувањето се слави на 5 февруари секоја година.
Рекорден бакнеж. Најдолгиот бакнеж во светот според Гинисовата книга на рекорди траел 58 часа, 35 минути и 58 секунди.

Со бакнување се слабее. Разменувањето француски бакнежи вклучува 43 мускули на лицето, а брз бакнеж со затворена уста само два муслкули. Од истата причина додека се бакнувате на француски начин губите по пет калории на секои неколку секунди

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box